Sassy Water to chyba najbardziej znany napój odchudzający. Wymyślony został Cynthię Sass – autorkę poradnika „Dieta płaskiego brzucha”. Jest nie tylko smaczna, ale również pomaga nam osiągnąć zamierzone efekty dietetyczne.
Proponuję pozostawić napój trochę aby przeszedł aromatem i trzymać go w lodówce. Sięgaj do niego kiedy masz ochotę, a przynajmniej podczas posiłku i zawsze miej w pogotowiu gotową porcję nowego napoju lub składniki :) Na końcu wpisu zobaczycie przepis wideo.
Jedną z ogromnych zalet imbiru jest wspomaganie trawienia, a wszystko dzięki olejowi zawartemu w kłączu, który pobudza wydzielani soku żołądkowego. Imbir dzięki olejkom eterycznym oraz ostremu olejkowi imbirowemu stymuluje przemianę materii. Pozwala też uzyskać efekt sytości, dlatego jeśli będziesz pić ją po obiedzie to dłużej nie będziesz czuć głodu i nie sięgniesz po przekąski. Badania wykazują również działanie odkażające imbiru.
Zimna woda wraz z cytryną przyśpiesza metabolizm. Wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn. Pozwala też zmniejszyć poziom cholesterolu.
Ogórek zawsze jemy ze skórką, to w niej znajdują się sterole, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Do tego są nisko kaloryczne – 100g ma 12 kalorii. Przyśpieszają również spalanie tłuszczu i regulują trawienie. Usuwają z organizmu nadmiar wody i toksyny.
Mięta pobudza trawienie. Dzięki niej organizm lepiej radzi sobie z ciężkostrawnym i tłustym jedzeniem. Miętowy smak również zwalcza ochotę na słodkie przekąski.