
Makowiec to ciasto, bez którego Boże Narodzenie w moim domu odbyć się nie może. Innych ciast niech nie będzie, ale makowiec musi być! :)
Składniki
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła
- 200 ml mleka
- 23 g świeżych drożdży
- 4 żółtka ze średniej wielkości jajek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii
- do owinięcia strucli – 2 lub 3 duże arkusze papieru do pieczenia
- do posmarowania ciasta – 1 białko jajka
- do posmarowania papieru – 1 łyżka oleju roślinnego
- jedna porcja z 1/2 kg maku tak jak w TYM przepisie
- 3 białka średnich jajek
- lukier – 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka białego rumu
- odrobina gorącego mleka
- do posypania – kilka łyżeczek suchego maku niebieskiego