Najlepszy makowiec na Boże Narodzenie

najlepszy makowiec świąteczny - strucla z makiem

Makowiec to ciasto, bez którego Boże Narodzenie w moim domu odbyć się nie może. Innych ciast niech nie będzie, ale makowiec musi być! :)

Składniki

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 23 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka ze średniej wielkości jajek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii
  • do owinięcia strucli – 2 lub 3 duże arkusze  papieru do pieczenia
  • do posmarowania ciasta – 1 białko jajka
  • do posmarowania papieru – 1 łyżka oleju roślinnego
  • jedna porcja z 1/2 kg maku tak jak w TYM przepisie
  • 3 białka średnich jajek
  • lukier – 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka białego rumu
  • odrobina gorącego mleka
  • do posypania – kilka łyżeczek suchego maku niebieskiego
Skomentuj

Najlepszy makowiec na Boże Narodzenie