Najlepsze Ciasto Świata – sama nazwa powoduje, że większość z nas chętnie sięgnęłaby po jego kawałek. Ja także zwabiona znalezionym przepisem na wypiek o mianie najlepszego ciasta, stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. I chodź sama może nie połakomiłabym się o to stwierdzenie – muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki – Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.
Spód:
6 białek
160 g cukru pudru
180 g migdałów (zmielonych)
40 g kakao
100 g gorzkiej czekolady
Mus:
6 żółtek
700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
100 g masła
250 g białej czekolady
ok. 100 g płatków migdałów