21 maja 2014

Nadziewana papryka

Papryka nadziewana mięsem mielonym to pomysł na bardzo apetyczny obiad. Jeśli tylko macie ochotę na coś niezwykłego, to polecam Wam ten przepis. To świetnie urozmaicenie i oderwanie od tradycyjnych kotletów i ziemniaków.

Składniki

  • 4 duże papryki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 torebka ryżu
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od papryki. Odkrajmy górę, ale jej nie wyrzucamy. Następnie wydrążamy środek i myjemy paprykę.
  2. Papryki odstawiamy do góry nogami, aby wyciekła z nich woda.
  3. Ryż gotujemy, a następnie studzimy w zimnej wodzie.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. Mięso mielone podsmażamy na patelni na oliwie.
  6. Następnie do mięsa mielonego wyciskamy czosnek, dodajemy posiekaną cebulę i ostudzony ryż. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Faszerujemy nim każdą paprykę.
  8. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy czapeczkami.
  9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.