Smażymy praktycznie codziennie nie zwracając uwagi na to czego używamy i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie. Nawet nie zdajemy sobie zazwyczaj sprawy jak bardzo tłuszcz, na którym smażymy zmienia nasze zdrowe warzywa w bombę kaloryczną. Jednak nie rezygnujmy ze smażenia bo przygotowane w ten sposób potrawy są smaczniejsze, jednak zwróćmy uwagę na to czego używamy do smażenia. Tutaj powiemy Wam na czym jest najzdrowiej smażyć.
Do smażenia nadają się tłuszcze, które mają wysoką temperaturę topnienia czyli nie przemieniają się szybko w dym – dzięki temu zapobiegamy powstawaniu szkodliwych substancji. Wśród olejów roślinnych najlepiej sprawdza się oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy.
Dla osób, które chcą się odchudzać najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej ryżowy. W drugiej kolejności oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Warto trzymać się zasady by nie używać więcej niż dwóch łyżek oliwy do smażenia – wtedy nasze potrawy będą mniej kaloryczne. Unikajmy zatem dań smażonych w głębokim tłuszczu, zawsze możemy dodać wody i udusić mięso np. z cebulką, zamiast obficie je smażyć. Dla osób odchudzających się wskazana jest również rezygnacja z wszelkiego rodzaju panierek, które wręcz nasiąkają tłuszczem.
Warto też trzymać się kilku zasad, które pomogą Ci smażyć zdrowiej.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.