12 kwietnia 2021

Musztardowe kotleciki

Kiedy znudziły się Wam zwyczajne mielone, proponuję kotlety mielone z papryką z sosem musztardowym i pieczarkami.

12 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

Składniki na kotlety

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula mała
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ papryki czerwonej

Pozostałe składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • ½ kg pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy sól, majeranek, paprykę ostrą, obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojona paprykę. Wyrabiamy masę mięsną i robimy małe okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków i pieczemy 20 minut w 180 °
  3. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju. Następnie układamy na pieczonych ziemniakach.
  4. Majonez mieszamy razem z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem, Sosem smarujemy cebulę.
  5. Następnie na około układamy usmażone kotlety.
  6. Na tej samej patelni, co smażyliśmy cebulę, smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, PO usmażeniu układamy na środku pomiędzy kotletami.
  7. Danie gotowe.
  8. Smacznego