Musaka

Musaka to danie zapiekane przygotowane z bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Na górze znajduje się sos beszamelowy i żółty ser. Musaka pochodzi z Grecji. Można nazwać ją po prostu grecką zapiekanką i jest to pyszne i sycące danie obiadowe :)

Składniki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki białego wina
  • 500 g mielonego mięsa, wołowego lub wołowo – wieprzowego
  • 300 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 30 g masła
  • po pół łyżeczki cynamonu, oregano, chili, cukru, gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
Skomentuj

Musaka