18 listopada 2021

Muffinki dyniowe

Puszyste, mięciutkie babeczki z dyni i korzennych przypraw. Aromatyczne i pyszne muffinki, idealne na jesienne dni.

Składniki na muffiny dyniowe

  • ok. 550 g dyni (waga przed obraniem i usunięciem miąższu)
  • 110 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 150 ml wody
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!