15 kwietnia 2021

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki

Coś słodkiego do kawki, małe babeczki na bazie czekolady z nutką dżemu porzeczkowego.

24 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 10 łyżek mąki pszennej typ 650
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g masła
  • 410 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 całe jajka
  • Niepełna szklanka cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy czekoladę, cukier oraz dżem i mieszamy dwie minutki.
  2. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka i wlewamy masę czekoladową, dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem.
  3. Masę wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy 30 minut w 180°
  4. Gotowe.
  5. Smacznego