Mücver

Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja – barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.

Składniki

Placuszki
  • 4 cukinie
  • 150 g sera feta
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki
  • pieprz czarny
  • sól
Sos serowo-czosnkowy
  • 300 g serka typu cottage
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego *
  • pieprz biały
  • sól
Dodatkowo
  • olej do smażenia
Skomentuj

Mücver