Mleko pasteryzowane czy UHT?

Mleko pasteryzowane i UHT powstaje praktycznie w takim samym procesie podgrzewania do wysokiej temperatury w krótkim czasie. Różni się jedynie temperatura. W przypadku mleka UHT powyżej 130 stopni Celsjusza i w przypadku mleka pasteryzowanego zwykle poniżej 100 stopni Celsjusza. W jednym jak i drugim przypadku proces przebiega szybko i zabijane są w ten sposób witaminy.

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Jakie mleko wybrać, które będzie lepsze dla naszych dzieci, którym chcemy dostarczyć wapnia i białka? Tak naprawdę można powiedzieć, że żadne bo przykładowo dużo więcej wapnia będzie miał sezam, a łatwo przyswajalne białko znajdziemy w komosie ryżowej. Coraz więcej osób mówi też o tym, że mleka krowiego dzieci poniżej 5 roku życia nie powinny spożywać. Z jednej strony dlatego, że zawiera ono dużo białka i sodu, które obciążają nerki dziecka. Po drugie nadmiar tego pierwszego może powodować zbyt szybki wzrost ciała dziecka.

Do tego alfa laktoza zawarta w mleko hamuje prawidłowy rozwój flory bakteryjnej w jelitach, a samo mleko ma też zbyt mało witamin takich jak A, D, E, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jest to oczywiście jedna strona medalu. Oczywiście niemowlęta nie powinny go pić, z tym faktem nikt już nie dyskutuje. Mleko krowie ma nieodpowiedni dla tak małego dziecka skład i nie może być zastępstwem dla mleka matki. Musi być ono odpowiednio zmodyfikowane.

Specjaliści żywienia stojący po drugiej stronie barykady twierdzą, że mleko można podawać dziecku od pierwszego roku życia w ilościach nieprzekraczających 400ml dziennie. Przy czym lepiej nie podawać mleka odtłuszczonego. I jeśli przychylimy się do tej drugiej opinii, jakie mleko lepiej wybrać, UHT czy pasteryzowane?

Jeśli zależy nam na wapniu, obydwa rodzaje mleka będą miały go tyle samo. Mleko UHT za to będzie bardziej ubogie w witaminy. Dlatego lepszym mlekiem będzie mleko pasteryzowane, te należy przechowywać w lodówce, a termin przydatności do spożycia to zaledwie kilka dni. Mleko UHT przechowywać można nawet pół roku.

Skomentuj

Mleko pasteryzowane czy UHT?