Mleko kokosowe u nas nie jest tak popularne jak w kuchni azjatyckiej ale warto go spróbować. Ma ciekawy smak, dodaje ciekawego aromatu potrawom i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości.
Mleko kokosowe nie zawiera cholesterolu. Zawiera za to kwasy tłuszczowe, które od razu w wątrobie są zamieniane w cenną energię, dlatego mleko kokosowe nie odkłada się w tak nielubianej przez nas tkance tłuszczowej.
Do tego warto zaznaczyć, że jest źródłem:
Działa również bakteriobójczo i zabija wirusy oraz grzyby. Może nam więc pomóc w leczeniu wielu infekcji organizmu np. pomaga osobom chorym na trądzik czy takim, które łapią infekcje układu moczowego. Jest też bardzo dobrym zamiennikiem dla osób, które nie tolerują laktozy.
Do zrobienia pół litra mleka kokosowego będziemy potrzebować kilku składników. Przygotujcie się do tego, że przygotowanie go trochę trwa.
Przygotowanie mleka kokosowego zaczynamy od zblendowania wiórek kokosowych na jak najbardziej gładką papkę. W trakcie blendowania dodajemy wrzątku. Najpierw dodaj jedną szklankę, a po chwili drugą. Teraz robimy to co nasze babcie czyli zawijamy kocem nasze zblendowane wiórki z wodą i odstawiamy do powolnego ostygnięcia. 2-3 godziny wystarczą. Po tym czasie odcedzamy je przez siteczko i nasze mleko jest już gotowe.
Jeśli w blenderze nie możecie użyć gorącej wody to możecie użyć zimnej, ale potem wszystko musicie zagotować na gazie. Następnie mleko przechowujemy w zamykanej butelce w lodówce nie dłużej niż trzy dni. W tym czasie należy je wykoryzstać.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.