25 listopada 2021

Miska ciepłej zupy

Taką zupę, każdy zje z przyjemnością, łatwa w przygotowaniu, na bazie warzyw, bez dodatku mięsa. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa, daj się skusić.

4 porcje
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szt. papryki, różnokolorowej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 200 g wody
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 250 g białej fasoli, z puszki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w małe paseczki i dodaje do warzyw.
  3. Następnie dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, kostkę warzywną, wodę, cukier, majeranek, słodką paprykę, cząber, sól i pieprz, gotuje 15 minut.
  4. Na koniec dodaję fasolę i jeszcze gotuję 8 min.
  5. Zupa gotowa, podaje z pieczywem.
  6. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!