Miodownik z krówką

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-04

Pyszne ciasto składające się z blatów miodowych, przełożonych masą budyniową, korówkową oraz powidłami. Całość posypana posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.

Składniki

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody
masa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 510 g masy krówkowej
  • 200 g powideł
  • orzechy włoskie oraz płatki migdałowe do posypania

Podobne artykuły