Miodownik

W naszej rodzinie miodownik jest tradycyjnym, bożonarodzeniowym wypiekiem. Gości na naszym świątecznym stole od lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Ciasto składa się z kilku kruchych, miodowych blatów, przełożonych masą grysikową. Wzbogacony o chrupiący wierzch orzechowy smakuje na prawdę wyśmienicie. Receptur na miodownik jest wiele – przeważnie różnią się masą i dodatkami. Nam zdecydowanie smakuje ta wersja i pozostajemy jej wierni.

Składniki

Ciasto miodowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 5 łyżek miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
Krem grysikowy
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 110 g cukru
  • 6 łyżek grysiku pszennego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
  • 300 g masy kajmakowej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 40 g płatków migdałów
Skomentuj

Miodownik