14 października 2021

Miodowe pieczone udka

Udka z kurczaka, według tego przepisu są bardzo smaczne, soczyste rozpływające się w ustach. Prosty, szybki sposób i niedrogo.

5 porcji
45 minut czas przygotowania

Składniki na marynatę

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól

Składniki pozostałe

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie kuleczek mozzarelli
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoik papryki konserwowej

Sposób przygotowania

  1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości.
  2. Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, dokładnie mieszam, zanurzam w niej mięso i zostawiam na dwie godziny.
  3. Po tym czasie faszeruję udka kulkami mozzarelli, pokrojonym w kostkę ogórkiem konserwowym oraz umytą, obraną z nasion i pokrojoną w paski papryką.
  4. Mięso zawijam tak żeby przykryć farsz i układam w woreczku do pieczenia na blaszce.
  5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C.
  6. Danie gotowe.
  7. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!