MINI DESERY W PUCHARKACH

Przepis jest trochę podobny do Galaretkowca, jednak jest lżejszy i bardziej jogurtowy :)

Składniki:

  • 330 ml kremówki
  • 1 jogurt naturalny (standardowe opakowanie)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 różne galaretki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka
  • owoce (u mnie ananas)

Wykonanie:

  1. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 1 szklance wody, wstawiamy do lodówki dwie galaretki (trzecia będzie na wierzchu deseru, więc nie chcemy żeby szybko zgęstniała).
  2. Zalewamy żelatynę wodą.
  3. Kiedy napęcznieje zalewamy ją gorącym mlekiem i rozpuszczamy.
  4. Na dno pucharków wykładamy niewielką ilość owoców, zalewamy dwiema łyżkami galaretki, która później będzie na wierzchu deseru.
  5. Kroimy 2 galaretki (te z lodówki) na kawałki.
  6. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, później dodajemy rozpuszczoną żelatynę przez sitko.
  7. Na koniec wrzucamy pokrojone galaretki, mieszamy.
  8. Wykładamy do pucharków, wygładzamy.
  9. Kiedy ostatnia galaretka będzie gęsta, wylewamy na wierzch, chowamy do lodówki.

UWAGA. Z tej porcji wyszło mi 8 pucharków+ mała miska, więc jest to porcja na około 11-12 pucharków.

Skomentuj

MINI DESERY W PUCHARKACH