14 września 2021

Mięso z łopatki w warzywach

Krucha i delikatna wieprzowinka na każdą okazję. Jeśli lubisz, łatwe, proste przepisy i masz za mało na gotowanie wyszukanych i skomplikowanych dań, to propozycja właśnie dla Ciebie. Tak przygotujesz mięso idealne.


8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • ½ opakowania marchewek mini
  • ½ opakowania groszku mrożonego
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • ½ szk. śmietany 12%
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do brytfanny i podlewamy wodą, gotujemy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy plastry i szklimy na rozgrzanym oleju. Cebulę przekładamy do mięsa i gotujemy 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy marchewki, fasolę. Gotujemy 10 minut i dodajemy groszek oraz przecier pomidorowy.
  4. Gdy warzywa i mięso są już miękkie doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, dwie minutki gotujemy.
  5. Gotowe.
  6. Smacznego.