20 lipca 2021

Mielone z cukinią

Zapach tego dania unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się namówić na aromatyczne kotlety z dodatkiem cukinii w pysznym sosie? Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, a co najważniejsze bez stania przy patelni.

40 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki

Składniki na kotlety

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 1 torebka ryżu
  • Sól

Składniki na sos

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 szk. passaty
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz

Składniki pozostałe

  • 2 cukinie
  • 10 dag sera mozzarelli
  • 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.
  2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
  5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.
  6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.
  7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
  8. Gotowe.
  9. Smacznego.