7 sierpnia 2020

Mielone w wafelku

Co powiecie na inną wersje kotletów mielonych, wystarczy dokupić wafle tortowe i kotlet tradycyjny zamienia się w imprezowe danie.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 duży kwadratowy wafel tortowy

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
  2. Wafel kroimy na 16 równych części.
  3. Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami.
  4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  5. Kotlety gotowe.