15 listopada 2021

Mielone ala gołąbki

Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw na pewno zasmakują każdemu. Spróbuj przekonaj się Sam.

12 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

Składniki na kotlety

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Mąką do panierki
  • Olej do smażenia


Składniki na sos warzywny

  • ½ główki kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 500 g passaty
  • 4 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebule, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.
  2. Warzywa marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.
  3. Na dużej patelni typu Wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.
  4. Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę, Podlewam jedną szklanką wody, Doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili aż warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.
  6. Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.
  7. Gotowe.
  8. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!