31 maja 2020

Melisa, bazylia i cząber z własnego ogródka?

Uprawa ziół w przydomowym ogródku to marzenie wielu osób. Jak się okazuje uprawa w gruncie tych aromatycznych roślin wcale nie jest trudna, a lista gatunków, które można mieć w zasięgu ręki jest całkiem długa. 

Uprawa ziół w przydomowym ogródku to niezwykła przyjemność, która służy nie tylko miłośnikom wyszukanych smaków, ale także osobom które lubią mieć kontrolę nad wszystkim, co jedzą. Żeby osiągnąć sukces we własnej hodowli aromatycznych przypraw, wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Jeśli chcemy w swoim przydomowym ogródku uprawiać rośliny ciepłolubne, jak bazylia, kolendra, lawenda, majeranek, melisa czy też tymianek musimy mieć na uwadze swobodny dostęp do słońca. Najlepiej, aby nasz ogródek znajdował się przy południowej stronie budynku. W celu ochrony przed ewentualnym wiatrem można zastosować żywopłot w postaci drzew i krzewów.

Oto lista ziół, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie:

Bazylia

Bazylia to roślina roczna o silnym, korzennym zapachu. Znana przede wszystkim z kuchni włoskiej. Używana jest do sosów, warzyw, pasztetów oraz kiszenia ogórków.

Cząber

Cząber to roślina jednoroczna, jednak kto raz ją posieje będzie cieszył się nią przez lata, gdyż bardzo łatwo się rozplenia. Cząber używa się jako przyprawy do mięs (np. kurczak) i ryb oraz warzyw – szczególnie dobrze smakuje z fasolą.

Lubczyk

Lubczyk ma mocny, charakterystyczny zapach. Używa się go jako przyprawy do zup, sosów, jajecznicy. Wieloletnia roślina jest duża, może osiągnąć nawet 1,5 wysokości. Jako przyprawy używa się liści lubczyku.

Majeranek

Majeranek to roślina wieloletnia, choć często traktowany jest roślina jednoroczna. Pasuje do ziemniaków, grochu, fasoli Jaś, wieprzowiny, gęsiny, kaczki, pasztetów. Dodatkowo majeranek pobudza apetyt.

Melisa

Melisa jest rośliną trwałą, o mocnym cytrynowym zapachu. Suszone listki melisy używa się do sałatek, korniszonów i surówek. Melisa jest przy bezsenności i zdenerwowaniu.

Mięta 

Mięta w naszych kuchniach nie jest jeszcze powszechnie stosowana, ale coraz częściej pojawia się jako dodatek w sałatkach. Mięta od dawna stosowana jest przy problemach żołądkowych, dlatego warto mieć herbatkę miętową w domowej apteczce.

Rozmaryn

Rozmaryn to trwała, zimozielona roślina, której zapach trudno pomylić z jakąkolwiek inną. Niestety rozmaryn pochodzi z południa Europy, dlatego nie jest odporny na mrozy. Suszone, sproszkowane listki rozmarynu dodaje się do mięs, ryb oraz pomidorów. 

Tymianek

Tymianek to piękna, wieloletnia roślina, kwitnąca na niebiesko. Tymianek świetnie podkreśla smak mięs, zup i sosów. Uważa się, że przyspiesza spalanie tłuszczu i trawienie białka, czyli ma właściwości odchudzające.