8 czerwca 2021

Meksykański bigos z młodej kapusty

Aromatyczny bigos z młodej kapusty. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji się skończysz.

12 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka Vegety
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania

  1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy Vegetę i gotujemy.
  2. Następnie myjemy, obieramy z nasion, kroimy w paseczki papryki a ogórki w pół plasterki i łączymy z kapustą.
  3. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje.
  5. Gotowe.
  6. Smacznego.