8 kwietnia 2021
Mazurek sernikowy z orzechami
Tarta na spodzie półkruchym z powidłami, sernikiem gotowanym i orzechami w miodzie.
Składniki
Ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Masa
- 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/4 szklanki cukru
Warstwa orzechowa
- ok. 40 g masła
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 100 g orzechów włoskich
Dodatkowo
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych