8 kwietnia 2021

Mazurek sernikowy z orzechami

Tarta na spodzie półkruchym z powidłami, sernikiem gotowanym i orzechami w miodzie.

Składniki

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki cukru

Warstwa orzechowa

  • ok. 40 g masła
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 100 g orzechów włoskich

Dodatkowo

  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych