Mazurek kajmakowy z morelami

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

Składniki

Kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie
  • 400 g masy kajmakowej
  • 150 g suszonych moreli
  • 50 g płatków migdałowych
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
Skomentuj

Mazurek kajmakowy z morelami