16 maja 2016

Masz wolny kwadrans? Zrób tę przekąskę!

2016-05-16_233900

Masz wolną chwilę czasu? Wystarczy kwadrans, aby zrobić tę przepyszną przekąskę. Idealnie sprawdzi się na imprezę, ale również na nasiadówkę przy filmie :)

Czego będziemy potrzebować?

  • 500g mielonych piersi z kurczaka
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 szklanki siekanej kapusty
  • 1 szklanka siekanej marchwi
  • 1 zielona cebula w plasterkach
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka wody
  • 1 litro oleju do smażenia
  • ciasto francuskie gotowe ze sklepu

Najpierw przygotujemy farsz. Mielonego kurczaka, imbir, czosnek mieszamy i podsmażamy aby się zarumienił. Dodajemy odrobinę kapusty, marchwi, cebulę i mieszamy aby połączyć składniki i przez 5 minut trzymamy na małym ogniu.

W małej misce mieszamy mąkę i wodę, z której zrobi się pasta do zawijania naszych kurczakowych sajgonek.

Bierzemy rolkę ciasta i nakładamy farsz, a następnie zawijamy tak jak sajgonki. Brzeg łączymy naszą pastą z mąki aby się nie rozklejały.

2016-05-16_234249

Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju i po zarumienieiu się nasz sajgonki są gotowe.

2016-05-16_233900

Przepis z bloga Life As A LOfthouse. Na blogu znajdziecie również przepis na słodki sos do tych sajgonek :)