Ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Jedną z najlepszych gatunkowo ryb jest łosoś. To tłusta ryba, a więc zawierająca dużo cennych dla nas kwasów omega. Dlatego dzisiaj przygotujemy smacznego łososia maślanego z cytryną. Po prostu rozpływa się w ustach.
Z podanych składników wyjdzie nam porcja dla czterech osób. Przygotowanie tego przepisu nie zajmie Wam więcej niż godzinę.
Sos maślany
Rybę myjemy, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Nie usuwajcie skóry. Jest ona bardzo ważna podczas pieczenia. Zachowa w rybie wodę, dzięki czemu będzie wilgotna. Chroni też przed spaleniem.
Rybę opruszamy solą i pieprzem z dwóch storn. Następnie układamy w naczyniu skórą do dołu. Górną część skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Posypujemy mąką i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i gotujemy w winie na małym ogniu. Gdy wino już odparuje dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy kremówkę i mieszamy z sosem czekając, aż ten się zredukuje. W tym czasie możemy już wyjąć łososia i usmażyć go na patelni. Przełóż na talerz, polej sosem maślanym i podaj z ulubionymi dodatkami.