1 listopada 2019

Maślane ciasteczka

Ciasteczka maślane to popularny smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis na maślane ciasteczka jest bardzo prosty, bez wątpienia poradzicie sobie ze zrobieniem ich w domu. Warto spróbować bo na świeżo są naprawdę pyszne. Można je schować do słoja i delektować się nimi jeszcze przez jakiś czas bo na długo zachowują świeżość i świetnie smakują również po tygodniu.

Maślane ciasteczka

Najczęściej spotyka się je z marmoladą. Z racji tego, że robicie je w domu macie możliwość tak naprawdę dodać do nich cokolwiek tylko lubicie. Nie musi to być wcale marmolada, a na przykład kawałek czekolady, suszonych owoców czy innych dodatków. Wszystko zależy jedynie od Waszej wyobraźni :) Możecie również przełożyć je jakimś kremem. Na pewno znajdziecie na nie jakiś smakowity pomysł, który trafi w Wasze gusta :)

Ciasteczka maślane można zrobić w dowolnym kształcie. Wyciskamy je przez rękaw cukierniczy. Do niego w zestawie są zawsze różne końcówki, które pozwolą nam uzyskać inny kształt ciastek. Możemy je również uformować tak jak chcemy robiąc różne kształty. Nawet bez żadnych dodatków będą bardzo smaczne :)

Składniki na maślane ciasteczka

  • 1 kostka masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Masło musimy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Wkładamy je następnie do miski i miksujemy, aby powstała z niego puszysta masa. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do masła dodajemy najpierw cukier cały czas je ucierając, a następnie żółtka i miksujemy całość. Gdy powstanie z tego jednolita masa maślana możemy dodać do niej mąkę i sól. Znów miksujemy do uzyskania jednolitej, dobrze wymieszanej masy.

Gdy masa jest już gotowa przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią ciastka. Nie musimy zostawiać dużych odstępów bo nie urosną one za wiele. Jeśli chcemy możemy też na środek dodać jakiś dodatek np. marmoladę czy coś innego jeśli lubimy.

Teraz ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12-15 minut. Wyjmujemy gdy są rumiane. Gdy ostygną możemy je zdjąć z papieru do pieczenia i przesypać do słoika.