30 marca 2021

Marynarskie udka

Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku.

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 opakowanie pomysłu na soczystego kurczaka z papryką oraz ziołami
  • Sól pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki.
  4. Jak papryka nam zmięknie, farsz przekładamy do naczynia, łączymy z startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem oraz ketchupem.
  5. Farszem nadziewamy udka i układamy w rękawie do pieczenia.
  6. Pieczemy 35 minut w 180°
  7. gotowe.
  8. Smacznego.