18 października 2020

Mania Smaku

Danie dla smakoszy pizzy, przepis nie jest trudny, bardzo łatwo się robi. Warto, bo jest pyszne z kawałkami kurczaka oraz warzywami.

  • 4 porcje
  • 60 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto

  • 4 szk. mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki margaryny
  • 2 szk. wody
  • 10 g drożdży świeżych

Pozostałe składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 papryka czerwona
  • 8 liści sałaty
  • Dowolny sos np. czosnkowy

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, margarynę rozpuszczamy i wlewamy do mąki. W wodzie rozrabiamy drożdże i również wlewamy do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros.
  3. Pomidora, ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy w kształcie koła wielkości patelni i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Na jedną połowę każdego placka nakładamy sałatę, mięso oraz warzywa.  Ciasto składamy tak żeby farsz był w środku.
  6. Wierzch polewamy dowolnym sosem.
  7. Smacznego