Makowiec zawijany

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2016-12-13

Składniki

Ciasto:

  • 180 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki rumu lub wódki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 500 g maku
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • Olejek migdałowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka margaryny
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Podobne artykuły