Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Makowiec to ciasto, które przekładane jest masą ze zmielonego maku. Dodajemy do niego najczęściej rodzynki oraz bakalie. Jest to jedno z typowych dań wigilijnych czy wielkanocnych. Z racji tego, że mak niegdyś był dobrem luksusowym, ciasto to pojawiało się tylko na stołach zamożnych osób. Zwykli ludzie mogli pozwolić sobie na nie bardzo rzadko i zwykle właśnie dlatego ciasto to pojawiało się na Święta. Stąd też przybrało specjalnego znaczenia i weszło do polskiej tradycji bożonarodzeniowej.
Przygotowanie makowca nie jest trudne, ale za to dość pracochłonne. Warto jednak go zrobić tym bardziej, że jest to bardzo smaczne ciasto. Możemy zrobić go więcej, a następnie zamrozić. Po rozmrożeniu jest równie pyszne i możemy je wykorzystać później do kawy lub jako słodki poczęstunek na sylwestra.
Ciasto
Masa makowa
Ciasto
Przygotowanie makowca zaczniemy od ciasta. Potem i tak musimy je odstawić do wyrośnięcia, dlatego będziemy mieć okazję zająć się masą makową bez tracenia czasu. Mąkę najlepiej jest przesiać przez drobne sitko do miski. Pamiętajcie też o tym by wyjąć wcześniej z lodówki masło. Powinno mieć temperaturę pokojową. Dodajemy je do mąki i rozcieramy drewnianą łyżką. Drożdży nie będziemy rozpuszczać w mleku czy wodzie jak zwykle przywykliśmy do tego. Mieszamy je tylko z cukrem i śmietaną, a potem łączymy z mąką. Już mamy prawie wszystko jeśli chodzi o ciasto. Musimy jeszcze przygotować jajka. Jedno całe wbijamy od razu do ciasta, a w przypadku dwóch pozostałych oddzielamy żółto od białka i do ciasta dodajemy same żółtka. Teraz możemy wyrobić ciasto i odstawić je przykryte kuchenną ściereczką do wyrośnięcia.
Masa makowa
Mak do makowca musi być odpowiednio przygotowany. Dlatego zagotowujemy mleko, a następnie zalewamy nim mak i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie mak odsączamy, ja robię to w rękach nad zlewem. Przygotowujemy sobie maszynkę do mielenia mięsa i mielimy mak dwukrotnie. Przed mieleniem możesz zalać sobie wrzątkiem rodzynki aby zmiękły. Gdy mak będzie zmielony wrzuć do niego rodzynki, następnie dodaj drożdże roztarte z cukrem oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj masę makową.
Mamy już przygotowane dwie najważniejsze rzeczy. Sprawdzamy czy siato wyrosło. Jeśli tak to dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy i nakładamy masę makową po równo. Ciasto zawijamy teraz jak roladę. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego makowiec na 50 minut. Po tym czasie makowiec będzie gotowy :)