Makowiec na biszkopcie

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca. Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.

Składniki

Ciasto

  • 7 jaj
  • szklanka cukru
  • półtora szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Masa makowa

  • puszka gotowej masy makowej

albo

  • 500 maku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • ok 230 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • ok 200 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Skomentuj

Makowiec na biszkopcie