24 listopada 2021

Makowiec na biszkopcie

Klasyka mojego dzieciństwa, która bardzo często gościła w moim rodzinnym domu na świątecznym stole. Przyznam szczerze, że do chwili obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca niż ten. A uwierzcie mi, że miałam okazję ich trochę spróbować. Wiem, to zabrzmi trochę nie skromnie, ale taka jest prawda. Jest idealny! Delikatny i wilgotny, solidnie napakowany bakaliami. Przygotowanie go wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca. Święta lada moment, więc łapcie przepis. Gwarantuję Wam, że pokochacie go od pierwszego kęsa!

Składniki

Masa makowa

  • 500 g maku
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g płatków migdałów migdałowych
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego *
  • szczypta soli

Biszkopt

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek XL
  • 5 łyżek oleju 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 130 g czekolady **
  • 50 ml śmietany kremówki
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!