15 kwietnia 2021

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam.

Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200-250 g łososia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sos cytrynowy

  • 250 g ricotty
  • 170 ml śmietany kremówki
  • 60 ml wina białego *
  • 6 łyżek soku z cytryny **
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz czarny, grubo mielony
  • sól