Niedawno robiłem sajgonki i zostało mi sporo kupionych do nich składników. Wpadłem więc na pomysł zrobienia z nich makaronu na sposób chiński. Wystarczy makaron ryżowy, grzyby, trochę marchewki, kiełków i pyszne chińskie danie gotowe. Można do takiego makaronu dodać inne drobno pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka itp.
- kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu
- 150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu
- 150 g dowolnych kiełków (np. fasoli mung/azuki, soi, ciecierzycy itp.)
- 1 duża marchewka
- szczypiorek
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, posiekana (lub dodać suszone płatki chilli)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- kilka posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na patelni (niekoniecznie)
- olej do smażenia