Makaron ryżowy po chińsku

Kuchnia Data publikacji: 02 maja 2016

Niedawno robiłem sajgonki i zostało mi sporo kupionych do nich składników. Wpadłem więc na pomysł zrobienia z nich makaronu na sposób chiński. Wystarczy makaron ryżowy, grzyby, trochę marchewki, kiełków i pyszne chińskie danie gotowe. Można do takiego makaronu dodać inne drobno pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka itp.

  • kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu
  • 150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu
  • 150 g dowolnych kiełków (np. fasoli mung/azuki, soi, ciecierzycy itp.)
  • 1 duża marchewka
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, posiekana (lub dodać suszone płatki chilli)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kilka posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na patelni (niekoniecznie)
  • olej do smażenia

Podobne artykuły