Lubisz smażyć na maśle? Musisz pamiętać…

Kuchnia Porady Data publikacji: 01 października 2015 / Aktualizacja: 2018-05-04

Jeśli smażysz czasami na maśle, a wiadomo, że jajecznica na masełku smakuje najlepiej, to na pewno wiesz jak łatwo przypalić masło. Jak temu zapobiec? Istnieje prosty trik.

Jak zapobiec przypaleniu się masła?

Do roztopionego masła dodaj kilka kropli oliwy z oliwek. To zapobiegnie jego przypaleniu się.

Najlepszym sposobem jest jednak używanie masła klarowanego. masło to zostało już wcześniej roztopione i odszumowane. Na takim maśle możemy smażyć bez ryzyka, że masło się przypali.

Oprócz tego warto pamiętać o tym by podczas smażenia na maśle używać bardzo małego ognia. Najlepiej również stale mieszać potrawę, dlatego zwykłe masło nie nadaje się np. do smażenia mięsa, ale już jajecznicę, którą stale mieszamy czy bułkę tartą, można bez problemu usmażyć.

Podobne artykuły