Łosoś w marynacie z miodu i imbiru to naprawdę ciekawe połączenie smaków i warto ten przepis wypróbować. Łosoś jest ogólnie bardzo dobrą rybą jeśli chodzi o nasze zdrowie. Trzeba jedynie wiedzieć jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego. Zdecydowanie lepiej kupić tego drugiego. Sam łosoś jest rybą bardzo tłustą, ale jeśli czytacie nas regularnie to z pewnością wiecie już, że ryby tłuste należą do tych najzdrowszych. Zawiera dzięki temu dużo cennych dla nas kwasów tłuszczowych omega-3. Pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo czy zmniejszają poziom cholesterolu. Chronią nasze serce, zapobiegają cukrzycy, mają działanie przeciwnowotworowe i ogólnie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że z tego powodu jest to też ryba dość kaloryczna. Jednak jej zdrowotne właściwości i jakość tych tłuszczy sprawia, że warto sobie na nią pozwolić od czasu do czasu i to bez żadnych wyrzutów sumienia.
Łosoś jest również rybą bardzo smaczną. Będzie zatem świetnym dodatkiem do obiadu i świetnie sprawdzi się w kompozycji z frytkami, kaszami czy ziemniakami. Do niego pasuje też wiele surówek. Dzisiaj przygotujemy go w wyjątkowy sposób bo w marynacie imbirowo-miodowej. Być może jeszcze takiego łososia nie jedliście, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Będziecie z pewnością mile zaskoczeni.
Jak widzicie z pewnością po składnikach, przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Zaczynamy oczywiście od marynaty. Wystarczy, że wymieszacie ze sobą wszystkie składniki, czosnek wyciskamy przez praskę. Następnie czyście łososia, najlepiej też jest zdjąć z niego skórę. Nacieramy go marynatą, wkładamy do pojemnika i wlewamy pozostała marynatę. Teraz należy wstawić go do lodówki na 2-3 godziny. Taki czas sprawi, że mięso idealnie przejdzie marynatą. Smak dzięki temu będzie intensywniejszy.
Gdy łosoś jest już gotowy wyjmujemy go i rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy go z dwóch stron jednocześnie podlewając go marynatą, która została nam w pudełku. Ryba musi się ładnie ściąć i zarumienić, ale nie może się przypalić. Wtedy będzie zbyt sucha w środku. Tak naprawdę wystarczą 3 minuty smażenia z każdej strony, aby łosoś był idealny.
Tak gotowego łososia możemy podawać od razu. Jest bardzo pyszny i naprawdę jeszcze raz polecam Wam ten przepis!