13 października 2019

Łosoś pieczony w maśle czosnkowym

Dzisiaj mam dla Was przepis na łososia pieczonego w maśle czosnkowym. Dzięki temu jest bardzo delikatny w smaku i do tego iście czosnkowy. Po prostu rozpływa się w ustach :) Danie to z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi masła czosnkowego i łososia. Jest to ryba, która jest bardzo zdrowa. Jest bardzo dobrym źródłem białka, do tego zawiera dobre dla nas kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki nim ma wiele dobroczynnych dla organizmu działań. Między innymi normalizuje ciśnienie, działa przeciwzakrzepowo, hamuje choroby wieńcowe serca, działa też przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zdecydowanie warto go spożywać jak najczęściej. Po wypróbowaniu dzisiejszego przepisu z pewnością też częściej będzie gościł na waszych stołach. Jest po prostu pyszny :)

Przepis na łososia pieczonego w maśle czosnkowym

Zanim kupicie łososia warto też zwrócić uwagę na jedną rzecz i kupić łososia dzikiego, a nie hodowlanego. Jednym z wyznaczników jest oczywiście cena. Łosoś dziki jest droższy od tego hodowanego w dużych skupiskach i leczonego antybiotykami. Oprócz ceny warto zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Poniżej znajduje się grafika, która pomoże Wam wybrać odpowiednie mięso.

Zanim przystąpimy do przygotowywania naszego łososia musimy oczywiście zrobić masło czosnkowe. Jest to bardzo prosty przepis i myślę, że większość go już zna. Ale gwoli przypomnienia zamieszczam go poniżej. Tak właśnie ja robię masło czosnkowe :)

Wykorzystuję na to kostkę masła, dwa ząbki czosnku, dodaję też trochę posiekanej pietruszki oraz pieprz i sól. Masło musi mieć temperaturę pokojową aby łatwo było je wymieszać z innymi składnikami. Przekładam je do miseczki i wyciskam do niego dwa ząbki czosnku. Dodaję trochę soli i pieprzu, następnie trochę posiekanej pietruszki i mieszam. Wymieszane masło przekładam do lodówki aby znów stwardniało. Gdy będę z niego korzystać wyjmuję go wcześniej z lodówki aby można było łatwo je rozsmarować. W tym przypadku też lepiej to zrobić.

Przepis na łososia pieczonego w maśle czosnkowym

Jeśli mamy już przygotowane masło czosnkowe możemy przejść do przygotowania łososia. Będziemy potrzebować samej ryby. Nie podaję ilości bo jest ona dowolna, po prostu kupcie tyle łososia ile potrzebujecie dla swojej rodziny. Potrzebujemy również soli i pieprzu do przyprawienia oraz naszego masełka, które przygotowaliśmy wcześniej.

Przygotuj sobie naczynie żaroodporne, w którym go upieczemy. Łososia umyj, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Włóż go do naczynia skórą do dołu i posmaruj sowicie od góry masłem czosnkowym. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz łososia przez 25 minut i gotowe. Masełko ładnie się roztopi i łosoś w nim pięknie się upiecze. Będzie aromatyczny i soczysty w  środku.