9 września 2021

Łosoś na parze z brokułem

Taką rybkę zjemy z przyjemnością na piątkowy obiadek i nie tylko. Szybki sposób a co najważniejsze bez dodatku oleju od smażenia. Łosoś jest delikatny i soczysty, podany z brokułem wygląda smakowicie. Polecam.

30 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki

  • ½ kg surowego łososia
  • ½ papryczki Chili
  • 2 cm korzenia Imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.
  2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut.
  3. Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.
  4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze.
  5. Ustawiamy na 20 minut.
  6. Rybka gotowa, wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.
  7. Smacznego.