8 października 2019

Lody z Nutelli

Przepis na lody z Nutelli to pomysł na mocno czekoladową i smaczną zimną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Niezależnie od pory roku lody są zawsze przepyszne. Co więcej, wiele osób zachęca właśnie do ich jedzenia zimą. Dlaczego? Spożywanie zimnych przekąsek o tej porze roku sprzyja naszemu zdrowiu. Lody potrafią zmniejszyć obrzęk gardła przy infekcji. Oprócz tego przyzwyczajamy nasze gardło do zimnego, dlatego nie dozna ono szoku temperaturowego gdy wyjdziemy na zewnątrz i zaczerpniemy zimnego powietrza. Jest to sytuacja odwrotna do siedzenia w klimatyzowanym pomieszczeniu latem. Organizm w trakcie tego szoku traci odporność, dlatego tak wiele osób latem łapie przeziębienie jeśli intensywnie korzysta z klimatyzacji np. w aucie. Prowadzi to do jasnego wniosku, że w upalne dni warto spożywać gorące napoje, a zimą chłodne.

Domowe lody z Nutelli to przysmak, na który skusi się prawie każdy. Nutella jest jednym z ulubionych smarowideł na kanapki wszystkich dzieci. Które dziecko nie lubi słodkości? Dorośli oczywiście też je uwielbiają, więc te lody również im przypadną do gustu. Przygotowanie takich lodów będzie bardzo proste i możemy je zrobić w dwóch formach. Jeśli macie foremki do robienia lodów z patykami to możecie zrobić lody z nutelli na patyku. Jeśli ich nie macie wykorzystajcie pudełko na żywność i zróbcie lody w nim, a potem będziecie mogli nałożyć je łyżką do miseczki i zjeść.

Składniki na lody z Nutelli

  • 1 słoik Nutelli (350 g)
  • 400 g mleka skondensowanego bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka 2%

Przygotowanie

Skupmy się najpierw na mleku skondensowanym bo możemy je zrobić samodzielnie. Jak zrobić mleko skondensowane opisaliśmy na naszej stronie. Stosujemy oczywiście mleko bez cukru bo sama Nutella ma go od groma. 100 g Nutelli ma ok. 550 kcal. Mleko skondensowane ma ich ok. 130 i dochodzi do tego ok. 60 kcal z mleka. Oznacza to, że cały nasz deser będzie miał ok. 2 500 kcal. Dlatego nie zalecamy zjedzenia prawie całego kilograma lodów na raz :)

Przejdźmy zatem do przygotowania. Przed przygotowaniem składniki trzymamy w lodówce, wyjmujemy je i przekładamy do miski, a następnie miksujemy.Całą masę możemy przełożyć do pojemnika na przechowywanie żywności, zamknąć i włożyć również do zamrażarki. Jednak to nie koniec, musimy jeszcze coś zrobić.

Co 30 minut wyjmujemy lody z zamrażarki i krótko je miksujemy, dzięki temu będą bardziej puszyste. Czynność tę powtarzamy 5-6 razy. Jeśli planujemy zrobić lody na patyku to ich konsystencja nie musi być tak samo puszysta jak do deserów lodowych na kulki. Dlatego od razu masę możemy przelać do foremki na lody, wsadzić patyczki i włożyć do zamrażarki.