Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-08-10

Witajcie we Francji! – kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni.

Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g białych pieczarek
  • 130 ml białego wina wytrawnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • pieprz biały
  • sól
Dodatkowo
  • natka pietruszki

Podobne artykuły