Kurczak maślany w sosie pomidorowym

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2020-01-06

Kurczak maślany w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad w indyjskim klimacie. Przepis nie jest trudny w wykonaniu, można określić jego poziom trudności jako średni. Myślę, że z tą instrukcją nie będziecie mieć z tym problemu.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka gram masala
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Zaczynam od umycia i obrania warzyw. Następnie siekam je w kostkę, również ząbki czosnku. Szczypiorek będziemy potrzebować na koniec dlatego przekładamy go do osobnej miseczki.

Teraz oczyść piersi i umyj. Następnie pokrój je na kawałki. Gdy piersi i warzywa są już gotowe przygotowujemy sobie dużą patelnię.

Rozgrzewamy na niej masło klarowane. Podsmażamy na nim cebulkę. Gdy się zeszkli zalewamy ją mlekiem kokosowym i dodajemy kurczaka oraz warzywa.

Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Warzywa musza zmięknąć, a mięso być ugotowane. Teraz dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy chwilę gotując.

Na koniec wyłączamy ogień i dodajemy jogurt grecki. Mieszamy i gotowe. Możemy sprawdzić smak. Jeśli potrzeba dodajemy jeszcze potrzebnych przypraw. Jeśli lubicie bardziej ostre dania możecie doprawić np. chili.

Kurczaka podaję w głębokim miskach, a na wierzchu ozdabiam świeżym szczypiorkiem.

Domowe chlebki naan

Kurczaka możesz podać z chlebkami naan. Będą idealnie do niego pasowały :)

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki jogurtu

Przygotowanie

  1. W misce połącz wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Do drożdży dodaj mąkę, jogurt, sól i łyżkę masła czosnkowego. Jak zrobić masło czosnkowe przeczytasz tutaj.
  3. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a potem ugnieć ręcznie na blacie.
  4. Ugniecione ciasto przełóż do miski, posmaruj masłem czosnkowym i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podziel na sześć części i uformuj kulki. Odstaw je przykryte folią na kwadrans.
  6. Potem każdą kulkę rozwałkuj na dość cienki plaster ciasta.
  7. Rozgrzej żeliwną patelnię. Gdy będzie bardzo gorąca połóż na niej ciasto. Piecz, aż pojawią się duże pęcherze powietrza. Potrwa to ok. 2 minut.
  8. Potem odwróć ciasto na drugą stronę, aż te pęcherze się zwęglą. Potrwa to też ok. 2 minuty.

Podobne artykuły