Kaszka dla dzieci to wygodny pomysł na danie dla dziecka. Idealna na śniadanie albo kolację – jedynie nieco droga. Warto też pamiętać o tym, że jeśli zrobimy ją sami w domu to nie tylko będzie tańsza, ale również będzie miała więcej dobrych dla zdrowia składników oraz mniej substancji chemicznych.
Dzisiaj przedstawię Wam alternatywę dla kupnej drogiej kaszki ze sklepu czyli kasza manna. Na pewno już ją kiedyś w życiu jedliście bo robiły ją dla nas nasze babcie i mamy. Można ją przygotować na gęsto z dodatkami owoców gdy dziecko jest już większe lub na rzadko gdy dziecko pije ją jeszcze z butelki.
Jej zaletą jest to, że jest lekkostrawna dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Może trochę powstrzymywać wypróżnianie więc dobrze sprawdza się podczas biegunki, ale gdy dziecko ma problemy z zaparciami można ją podawać np. z suszonymi śliwkami aby równoważyć jej działanie.
Standardowy przepis jest bardzo prosty. Z 0.5 litra zimnego mleka odlewamy 3/4 szklanki i wsypujemy do niego kaszę mannę. Następnie resztę mleka zagotowujemy ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Gdy mleko zagotuje się wlewamy powoli kaszkę cały czas mieszając. Gotujemy przez parę minut aż do gęstości. Od ilości dodanego mleka będzie zależeć czy kaszka będzie gęstsza czy rzadsza. Musisz sama sprawdzić jaką lubi Twoje dziecko i złapać swoje proporcje :)