Jak kupić dobrego karpia?

Kuchnia Data publikacji: 24 listopada 2016

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Kupienie dobrego karpia to proste zadanie, ale tylko z pozoru. Nie wystarczy pójść do sklepu i poprosić o rybę. Trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę. Oczywiście możemy kupić pierwszego lepszego, ale wtedy na pewno nie będziemy dostatecznie zadowoleni. Dzisiaj poradzimy Wam więc jak wybrać dobrego karpia?

Jak wybrać dobrego karpia?

Pierwszą zasadą kupowania karpia jest kupowanie ryby żywej lub uśmierconej na miejscu. Wiąże się to oczywiście z potrzebą oprawienia karpia. O tym jak to zrobić dowiecie się z artykułu poniżej.

Jak oprawić karpia?

Jeśli decydujesz się na zakupienie gotowych dzwonków albo filetów to warto pamiętać aby były one z miejscowego sklepu, najlepiej gdy sprzedawca ma stoisko, na którym widzimy jak oprawia ryby. W sezonie wcale nie tak trudno jest dostać trefną sztukę, która zdechła w czasie transportu albo nie wiadomo co się z nią działo. Na pewno nie chcielibyśmy takiego mięsa na swoim stole.

Zwróć uwagę na ilość ryb w akwarium

Często kupując karpia żywego możemy go sobie wybrać ze sztuk, który pływają w akwarium obok. Tutaj również warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze karp powinien być żwawy i powinien pływać grzbietem do góry, a nie choćby na boku. Jeśli ryb jest multum, nie mogą nawet się w wodzie przemieszczać to lepiej znaleźć innego sprzedawcę. Musisz pamiętać o tym, że ryby takie są stłamszone i otępiałe, wpływa to na ich smak bo stają się one bardziej gorzkie. Żyją one w tedy w głębokim stresie – wyobraźcie sobie siebie w ciasnym pomieszczeniu, próbującego uciec, a zewsząd przygniatają nas ludzie. Stres powoduje upływ kawsu mlekowego, który zmienia smak ryby. Dlatego żywy karp powinien pływać w dość sporym, w pełni wypełnionym wodą basenie, w którym nie ma ścisku. Dlatego po karpia warto iść też rano bo wieczorem woda może być już przerzedzona bo wiele sztuk się sprzedało i my nawet nie będziemy mieć świadomości jak ryba była przetrzymywana.

Warto też ograniczyć się do kupna sztuk do maks 2,5kg po prostu dla samej wygody filetowania. Powyżej tej wagi osobniki są tłuste i ciężko się je oprawia.

Oznaki, że karp jest świeży

Gdy kupujemy karpia gotowego już oprawionego warto zwrócić uwagę na parę rzeczy. Najlepiej kupować sztukę tylko z oprawionymi wnętrznościami tak abyśmy widzieli głowę i płetwy ryby.

Oczy powinny być szkliste, to oznaka, że ryba jest świeża. Do tego mięso gdy nienaciśnięcie je palcem powinno być sprężyste czyli szybko wracać do pierwotnego kształtu, a skrzela powinny mieć czerwoną barwę.

Jak pozbyć się mulistego zapachu karpia?

Pamiętaj o tym, że karp ma trochę mulisty zapach co nie każdemu się podoba. Im ryba jest większa i starsza tym ten aromat jest wyraźniejszy. Dlatego jeśli chcesz się go ustrzec warto kupić dwa mniejsze okazy niż jeden większy. Dodatkowo pozbycie się mulistego zapachu ułatwia zaprawienie karpia na noc przez przygotowaniem. Wystarczy wymieszać wodę z octem w proporcjach 4:1 i dodać do tego jedną pokrojoną cytrynę, jedną cebulę pokrojoną i łyżkę soli. Taka zaprawa wydobędzie z niego mulisty aromat.

Podobne artykuły