29 grudnia 2020

Kulki mięsne faszerowane serem zawinięte boczkiem

Kulki mięsne faszerowane serem zawinięte w paskach boczku to genialny pomysł na imprezową przekąskę. Możecie wykorzystać ten przepis na Sylwestra.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kostka sera żółtego

Przygotowanie

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Następnie dodaj ją do mięsa mielonego. Wbij jajko, dodaj przyprawy, a następnie wyrób mięso na jednolitą masę.

Ser pokrój w kosteczkę o bokach ok. 0.5 cm. Następnie oderwij kawałek mięsa, włóż do środka kostkę sera, uformuj kulkę i owiń ją boczkiem.

Kulki smaż na rozgrzanym oleju. Możesz przekuć każdą kulkę wykałaczką, aby nie rozpadały się podczas smażenia.