15 maja 2014

Kulki kokosowo-truskawkowe w czekoladzie – MNIAM!

Poznajcie przepis na kulki kosokowo-truskawkowe. Dodatkowo możecie zanurzyć je w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej jeśli lubicie :)

W ten sposób możemy zrobić też dwie wersje tych kulek. Czynność różni się po prostu jednym krokiem bo na koniec musimy polać je rozpuszczoną czekoladą.

Składniki

  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 0.5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • 2 tabliczki czekolady deserowej do rozpuszczenia w kąpieli wodnej
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzuć wiórki kokosowe i płatki owsiane, a następnie zmiel
  2. Dodaj truskawki, olej kokosowy, cukier i znów wymieszaj, aby powstała jednolita masa
  3. Z masy uformuj kulki, a następnie obtocz je wiórkami kokosowymi
  4. Część polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladzie
  5. Wszystkie kulki ułożone na papierze do pieczenia włóż do lodówki na pół godziny, gdy zastygną będą gotowe do jedzenia