Jeśli chcesz ubić śmietanę na sztywno to pamiętaj aby podczas ubijania dodać odrobinę cukru żelującego lub białka z jajka. Śmietana dzięki temu prostemu trikowi będzie idealnie sztywna :)
Jeśli panierka podczas smażenia kotletów odkleja się od mięsa to wystarczy, że przy następnej próbie do roztrzepanych jajek dodasz szczyptę soli i trochę oleju. Dzięki temu panierka będzie idealnie przylegać do mięsa.
Jeśli przed wlaniem mleka do garnka posmarujesz dno masłem to podczas gotowania mleko na pewno nie wykipi i nie przypali się. Wypróbuj ten trik :)
Podczas gotowania ziemniaków wrzuć do garnka kawałek marchewki. Karoten w niej zawarty skutecznie ochroni przed wygotowaniem witaminę C, która znajduje się w ziemniakach, a podczas gotowania zanika.
Chcesz poprawić smak czerwonej kapusty i spróbować czegoś nowego co Cię zaskoczy? Dodaj do niej soku porzeczkowego i sama się przekonaj :)