Kulinarne triki, których nie zna nawet Magda Gessler

Kuchnia Porady Data publikacji: 23 czerwca 2016

Idealnie sztywna śmietana

fot. smakiempisany.pl

fot. smakiempisany.pl

Jeśli chcesz ubić śmietanę na sztywno to pamiętaj aby podczas ubijania dodać odrobinę cukru żelującego lub białka z jajka. Śmietana dzięki temu prostemu trikowi będzie idealnie sztywna :)

Panierka odkleja się podczas smażenia

fot. agattek.blox.pl

fot. agattek.blox.pl

Jeśli panierka podczas smażenia kotletów odkleja się od mięsa to wystarczy, że przy następnej próbie do roztrzepanych jajek dodasz szczyptę soli i trochę oleju. Dzięki temu panierka będzie idealnie przylegać do mięsa. 

Gotowanie mleka

milka2master

Jeśli przed wlaniem mleka do garnka posmarujesz dno masłem to podczas gotowania mleko na pewno nie wykipi i nie przypali się. Wypróbuj ten trik :)

Gotowanie ziemniaków

25203927089_c32263e1b3_b

Podczas gotowania ziemniaków wrzuć do garnka kawałek marchewki. Karoten w niej zawarty skutecznie ochroni przed wygotowaniem witaminę C, która znajduje się w ziemniakach, a podczas gotowania zanika.

Czerwona kapusta

2016-06-23_135230

Chcesz poprawić smak czerwonej kapusty i spróbować czegoś nowego co Cię zaskoczy? Dodaj do niej soku porzeczkowego i sama się przekonaj :)

Podobne artykuły