22 stycznia 2021

Kuleczki mięsne z makaronem

Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

Składniki na kuleczki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 15 dag sera żółtego
  • Kostka rosołowa

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
  4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
  5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
  6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
  7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
  8. gotowe
  9. Smacznego