Te genialne kuchenne triki przydadzą się w każdej kuchni, dlatego warto je znać i stosować :) Mamy nadzieję, że nie raz Ci pomogą!
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, jaki ryby pozostawiają na naczyniach? To bardzo proste! Wystarczy naczynia po rybach myć w ZIMNEJ WODZIE! Charakterystyczny zapach rybiego mięsa, to zapach metyloaminy. Związek ten lepiej rozpuszcza się w zimnej niż ciepłej wodzie, dlatego to właśnie w zimnej wodzie powinniśmy myć naczynia po rybach.
Bierzemy miskę z wodą i zanurzamy w niej jajko:
– jeśli jajko leży „na boku”, to jest świeże,
– jeśli jajko stoi, to świeże nie jest (ma w sobie dużo powietrza, które sprawia, że się unosi).
Do wina proponujemy dodać zmrożone winogrona, ponieważ lód rozcieńcza trunek i pogarsza walory smakowe . Alkohol będzie schłodzony i ciekawie podany.
Oto ile czasu trzeba gotować jajka do ulubionej twardości – wrzucone do zimnej wody.
Jeśli lubisz mrożoną kawę ten trik na pewno Ci się spodoba :)
Oto jak pokroić tort aby wyszedł nam kształt królika z ciasta :) Fajny pomysł na urodziny dla dziecka!
Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo wsadź je do mikrofalówki z miseczką wody pod przykryciem.