Kuchenne triki, które powinnaś znać

Kuchnia Porady Data publikacji: 15 grudnia 2015 / Aktualizacja: 2017-10-05

Te genialne kuchenne triki przydadzą się w każdej kuchni, dlatego warto je znać i stosować :) Mamy nadzieję, że nie raz Ci pomogą!

Miniatura

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, jaki ryby pozostawiają na naczyniach? To bardzo proste! Wystarczy naczynia po rybach myć w ZIMNEJ WODZIE! Charakterystyczny zapach rybiego mięsa, to zapach metyloaminy. Związek ten lepiej rozpuszcza się w zimnej niż ciepłej wodzie, dlatego to właśnie w zimnej wodzie powinniśmy myć naczynia po rybach.

10003937_467296120060178_893578804_n

Bierzemy miskę z wodą i zanurzamy w niej jajko:
– jeśli jajko leży „na boku”, to jest świeże,
– jeśli jajko stoi, to świeże nie jest (ma w sobie dużo powietrza, które sprawia, że się unosi).

1978653_470967279693062_1566828538_n

Do wina proponujemy dodać zmrożone winogrona, ponieważ lód rozcieńcza trunek i pogarsza walory smakowe . Alkohol będzie schłodzony i ciekawie podany.

2015-12-15_105357

Oto ile czasu trzeba gotować jajka do ulubionej twardości – wrzucone do zimnej wody.

2015-12-15_105501

Jeśli lubisz mrożoną kawę ten trik na pewno Ci się spodoba :)

2015-12-15_105558

Oto jak pokroić tort aby wyszedł nam kształt królika z ciasta :) Fajny pomysł na urodziny dla dziecka!

2015-12-15_105641

Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo wsadź je do mikrofalówki z miseczką wody pod przykryciem.

10557660_529142867208836_6311555602180939519_o

Podobne artykuły